Tutorial : Customize Your Own Acc Ask.fm

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ|Salam Sejahtera



  hihi. actually, hadifah saja ja nak buat tuto tuh. Tarak orang pon tanya nak share jeee. hehe :B.. Okey jom ;

1. Log in korang punya akaun, pergi seetings, tekan widget


2. Dah? kat situ, korang tekan edit CSS ada kat bawah 'code' tuh. Dah? Okey.
3. Cari kod .askAnywhere-input { . kod ni untuk letak background
4. Delete anak-anak kod itu, dan gantikan dengan yang ini ;
display: block;
width: 100%;
max-width: 100%;
height: 55px;
max-height: 160px;
padding: 0px;
border: solid 1px #B87289;
font-size: 11px;
text-align: left;
overflow: auto;
background:url('URL BACKGROUND');
*solid tu korang boleh tukar kepada dotted or dashed. 1px tu kalau korag tambah no. border dia akan lebih tebal. lepastu kod warna, and lepastu url background.

5. Untuk button 'ask' pulak, korang tekan F3 search kod ni
.askAnywhere-button {
6. Dah jumpa, paste kod yg hadifah bg ni kat bawah kod yg korang search tadi

background: #B87289;
width: 260PX;
*adjust width. tukar kaler. kalau nak bolder, korang tambah kod ni >> border: solid 1px #B87289;

7.  Centerkan link ask.fm. kalau hadifah punya tu, ask.fm/hadifahsabri {rujuk gamba}. Dah tahu? ok. now, tekan F3 search kod .askAnywhere-username {

8. Kat bawah tu ada kod ni kan? border-bottom: solid 0px #000000; korang delete 1 tu dan letak 0. Tak pun delete terus ja.

9. Lepas tu, letak text-align:center;

10. Centerkan headline. Contoh kalau hadifah punya Tanya, Tanya, Tanyaaaaaaaaa ↓ . Tahu dah? OKey search kod ni .askAnywhere-slogan {

11. Dah jumpa, kopy kod text-align:center;

12. Hadifah punya headline tu warna cklat. nak tukar warna jugak? korang tambah kod ni >> color: #75401A;

13. Paste lah bawah .askAnywhere-username tu.. 

FUH! Tamat jugakkkk tuto ni. Gile susah nak buat. Tapi taangan menggatal jugak. KAH KAH KAH :p.. Kalau korang pandai godek2 kod tu, korang boleh edit sendiri :) . Lepas dah edit tekan save. Tapi korang kene banyak kali try lah. Oke. Kalau korang nak paste kod tu, copy kod hadifah bagi ni ;
<center><iframe src="LINK ASK.FM WIDGET KORANG?stylesheet=custom&lang=1" frameborder="0" scrolling="yes" width="100%" height="146" style="border:none;"></iframe></center>
kalau korang tak tahu nak cari link tu kat mana, ni hadifah tunjuk :
  Korang pergi widget, tengok bahagian kod, cari link tuh. copy and paste dekat kod yg difah bagi tadi :3.. Okey, tu je dari hadifah. Kalau tak faham komen. tuto ni actually dari Qihah but hadifah ada tambah2 lagi kod lain. hehehe ^_______^


No comments:

Post a Comment

Tekan "publish" sekali je tau

Terima kasih komen

BUDI BAHASA BUDAYA KITA :)