Tutorial - Google Web Fonts

Assalamualaikum ^^!


Actually,kakak ni lama dh tanya mcm mana.. tapi,hadifah tk cek message ni.. hikhok! --". Akak tu dh try banyak kali,tapi tk jadi.. maybe akak tak letak "</link>" hujung tu?.. Okey,cuba try tuto ni semula..

1.klik SINI

2. Cari font ape korang nk,lepastu tkn ADD TO COLLECTION (font hadifah guna short stack)kalau nk senang,cari kat search. contoh :


#klik kalau x jelas

3. Dah tkn ADD TO COLLECTION klik pulak USE

#klik

4. Lepastu,korang scroll ke bawah sikit,korang jumpa yg macam ni


5. Bila dh jumpa,korang biar kejap kod tu, korang pergi edit html kat blog korang,cari kod <head> ..

6. Copy kod yg step 4 tadi,paste kat bawah kod <head> contoh :

<head><link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Short+Stack' rel='stylesheet' type='text/css'></link>

7. Yg MERAH tu, korang kena letak bagi pengguna blogskin,denim dan sewaktu dengan nya. Kalau classic template tak payah .

8. Korang boleh tukar font entry korang dengan nama font yang korang pilih . contoh 

body {
background: url(http://1.bp.blogspot.com/-dQciwSziL14/TwGFw3Bh-mI/AAAAAAAACsQ/MuvEa16fqSI/s320/unakotakpurple.jpg);
background-attachment: fixed;
background-repeat: repeat;
margin: 0;
padding: 0px;
font: x-small short stack,short stack;
color: #000000;
font-size: 90%;
letter-spacing:1.5px;
}
Tempat lain pon korang boleh tukar jugak.. :3.. bukan hanya dekat atas ni je eh?

9. Korang preview,lepastu save :D

Done! kalau tk paham call me.. oke? --" (credit)

1 comment:

Tekan "publish" sekali je tau

Terima kasih komen

BUDI BAHASA BUDAYA KITA :)