Tutorial : Button Tutup Terus dari Blog Kite

Assalamualaikum ^^
heyp! hadifah nk buat tuto :D. .


tuto cam mane? mcm ni :


Kalau tk suka blog ni,tak yah bising2 just tekan sini yea? Tataa~ ♥ :P.. kalau korang tekan,blog yg ade tu terus tertutup :D .. nk ke? 


okey..jom  mulekan :) 


1.add a gadget ------>html java script ------> copy kod ni :

Kalau tk suka blog ni,tak yah bising2 just tekan <a style="color: rgb(pink, 0, 0);" href="javascript:window.close();">sini</a> yea? Tataa~ ♥ :P 
paste kod tu kad ruang html java script :) ..


nota kakitangan :
biru : ayat korang ape2 aje lah
Merah : tukar PERKATAAN  korang ape2 je contoh sana,tekan ke,ape2 je lah :D
Fuchsia : WARNA  perkataan "SINI" tu,korang boleh tukar warna lain.. ^^
 if tak paham,you can ask me anythig :D...kalau korang nk letak dlm post,kat atas tu ade edit html kan? korang tekan enter lepastu paste kan kod tu.. perkataan yg biru tu,korang boleh tuka kat compose.. :3 ..


okeylah~~ assalamualaikum :3

Tuto : 1 Page 1 Post

Assalamualaikum ^^
hye korarang!!! hadifah  baru je abes buat entry ni nk buat tuto pulak :D ..sape tak nk ikot ,dialu-alukan tekan sini yea? Tataa~ ♥ :P ..  

okey start!


mule2, dashboard --------> seeting ----------> formatting ulang sekali lagi!


mule2, dashboard --------> seeting ----------> formatting dh ? good~~ :) ..


nk buat mcm mane? macam ni :


drpd 7 hari 7 mlm tu, korang tukar kepada "1" .. ~~

 tak nk tukar satu ? tukar la berape korang nk 10 ke,5 ke,4 ke... berape2 je lah..

assalamualaikum ;)


Freebies : Cursor Pointer

Assalamualaikum ^^
hadifah nk bagi cursor ni..semua cursor ni dikutip dri sini :D... 

Small cute pointer cursor

Small Cute Brilliant Rose Color Pointer http://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur838.gif

Small Cute Bright Pink Pointer http://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur837.gif

Small Cute Yellow Pointer http://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur836.gif

Small Cute Pink Grey Outline Pointerhttp://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur835.gif


Small Cute Purple Pointerhttp://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur834.gif

Small Cute Hot Pink Pointer http://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur832.gif

Small Cute Blue Gray Pointerhttp://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur830.gif

Small Cute Green Pointer http://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur829.gif


Small Cute Gold Pointer http://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur828.gif

Small Cute Teal Pointer http://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur827.gif

Small Cute Pink Pointer http://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur824.gif

Small Cute Red Pointer http://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur823.gif

Small Cute Dark Red Pointer http://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur825.gif


Small Cute Grey Red Outline Pointer http://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur826.gif


Small Outline Pointer Cursor
Small Red Outline Pointer http://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur822.gif

Small Green Outline Pointerhttp://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur820.gif

Small Purple Outline Pointerhttp://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur819.gif

Small Pink Outline Pointer http://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur818.gif

Small Grey Outline Pointer http://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur817.gif


Small Blue Outline Pointer http://cur.cursors-4u.net/cursors/images9/cur816.gif

siap! :) kalau nak ambek,komen/kredit  ek? kalau x nk buat pon x kisah :D

Freebies : Assalamualaikum Words

Assalamualaikum ^^
hye!!! korang! hadifah nk agi doodle(?)  kat korang ni :) harap ambek eh? :) kalau nk,komen/kreditkan lah :)


http://1.bp.blogspot.com/-wlJyf71VuzM/T18U2sOVaBI/AAAAAAAAAQo/5_MsTdr90p8/s320/0.png
http://3.bp.blogspot.com/-XyLIFHk72ho/T18U5wme9_I/AAAAAAAAAQw/ugQ1F4lwZCo/s320/6.png
http://3.bp.blogspot.com/-uAKtw8jPX-U/T18U7pyomZI/AAAAAAAAAQ4/0yPP1rbtZDQ/s320/7.png

http://4.bp.blogspot.com/-D2HzUJN_nGA/T18U_Wp-VhI/AAAAAAAAARI/U4onLIyDtDc/s320/11.png
http://4.bp.blogspot.com/-AMrvAgcED4o/T18VDwgnsOI/AAAAAAAAARQ/OoJa__OaYms/s320/10.png

http://2.bp.blogspot.com/-f0ArC-tf748/T18VGjUOt9I/AAAAAAAAARY/ZwcduAt9f3U/s320/5.png
http://1.bp.blogspot.com/-j9lKJekhxuc/T18VKmflB0I/AAAAAAAAARg/mGcGosij4V4/s320/wrna+wrni.png
nota kaki campur tangan :
  1. 2 gambar terakhir ini,Tak serupe die punye warna..paham?! 
  2. tekan gambar untuk lebih jelas :)
  3. kalau tak nk tekan gambar,copy kod yg hadifah bagi tu dgn menekan CTRL+C SERENTAK
Okelah :) Assalamualaikum ~~

Tutorial : Disable Drag Item.

Assalamualaikum ^^
nk buat tutorial lah :D 
ape tu "Disable Drag Item?".. macam ni,bile korang highlight,lepastu nk bawak ke tempat lain tak boleh..ntahlah..tak reti nk terangkan...kat blog hadifah ade..tapi hadifah akan padam..hehe ^^v..yg akan adenye disable right klik..yg tu hadifah tak boleh nk padam..tak tahu mengape~.~ .. oke lah! dh panjang membebel. 
okey! mule-mule, pergi template,tekan F3,cari kod <head> jumpe? good~~ lepastu copy code ni pulak:

<script type="text/javascript">
document.ondragstart = function () { return false; }; </script>
dh copy,paste dekat bawah kod <head> tadi~~
preview dulu..takot lah tak jadi kan -.-... kalau jadi teros save :)..
okey lah! assalamualaikum :)
 

Freebies : Header ( Single Is Simple)

Assalamualaikum ;)
 apa khabar semua? sihat? Alhamdulillah :) 
hadifah nk bagi satu dulu tau! takot tak de orng nk hambek~~ haha :D ye lah! tajuk die "Single Is Simple"
sape lah yg nk -.-.. by the way,kalau korang nk,kredit kan hadifah ek? tak pon komen je sudah..kalau tk nak buat ape²,ikot sukelah~ tk kisah pon..kalau baik,kredit la..hehe :P... okey lah.panjang sgt notification nye -,-.. ambek ni!!! :
hahah! macam lawak je -,- kalau tak nak sudah~~ :P klik ye kalau nk ambek saiz sebena :)
okeylah.. assalamualaikum~~

Tutorial : Scrollbar Hover

Assalamualaikum ^^ 
hadifah nk buat tuto pasal scrollbar hover.. 
mcm mane "scrollbar hover" tu? mcm ni:

bile korang tekan kat tepi tu,die berubah warna lain :)


paham dh? now,hadifah nk bagi kod:


cop! mule2,pergi edit HTML -> tick expand widget -> tekan F3 cari kod 


]]></b:skin>


dh jumpe? good~~ sekarang,copy kod ni :

::-webkit-scrollbar {
height:10px;
width: 10px;
background: #FF5AB9 ;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background: #FF5AB9;
-moz-border-radius: 5px;
border-radius: 5px;
}
::-webkit-scrollbar:hover {
background: #FFFFFF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:hover {
filter:alpha(opacity= 70);
-moz-opacity:0.70;
opacity:0.70;
background: #9E7BFF;
}
 paste kat atas kod ]]></b:skin> tadi :)


yg kod berwarne tu,korang boleh tukar kat sini ;)


kalau blogskin? biasenye die dh bg kod scrollbar tu.. korang just padam yg lame,tukar dgn kod yg baru :)


okey! assalamualaikum ;)

Tutorial : Scroll Box Dalam Entry

Assalamualaikum ^^


hadifah nk buat tuto ni sebab hadifah nk senang dpt kan kod ni time hadifah nk buat post :P
so,sape yg nk gune tuto ni boleh :)


mule2 credit to : her :)


1. Log in > Dashbord > New Post

2. Copy kod ini :

<center><div style="background-image: url(&quot;http://dl.glitter-graphics.net/pub/303/303771ob8r4r0z04.png&quot;); border: 3px double #FF3399; height: 150px; overflow: auto; width: 400px;">
Taip isi-isi dan ayat korang di sini ...
</div>
</div>


3. Paste di bahagian Edit Html dalam New Post tadi . Edit Html kat mana ? Tengok ni :



 


4. Ok . Bila dah paste , korang taip yang apa yang korang nak taip di "Taip isi dan ayat korang si sini"


5. Sekarang ni , korang tukar heidgt dan width mengikut citarasa korang . Yang Lyssa warkan Orange tu .. Tukar ikut size korang suka okehh ?

6. Yang warna biru tu pula , kod warna border yang korang nak . Boleh TEKAN SINI untuk dapatkan kod warna tersebut . Yg warne oren pulak,korang boleh tukar background yg korang suke :)


8 .  Kalau jadi , boleh lah korang tekan Publish Post . Dah siap :)

kak lyssa,hadifah dh kredit..x salah copy?



Freebis : Tiny Hair Cursor

Assalamualaikum ^^ 
hadifah nk bagi freebis ni..nk ambek,jgn klik kanan tekan CTRL+C dgn serentak!


Tiny Hand with Heart Cursors
Tiny Hand With Animated Rainbow Heartshttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth590.gif(untuk internet explorer je)
Tiny Handhttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth589.png
Tiny Hand With Red Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth588.png
Tiny Hand With Orange Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth587.png
Tiny Hand With Yellow Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth586.png
Tiny Hand With Pink Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth585.png
Tiny Hand With Purple Heart
Tiny Hand With Green Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth583.png
Tiny Hand With Light Blue Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth582.png
Tiny Hand With Blue Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth581.png




Tiny Hand Cursor In Multiple Colours

Black Tiny Handhttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth661.png
Green Tiny Handhttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth660.png
Blue Tiny Handhttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth659.png
Purple Tiny Handhttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth658.png
Pink Tiny Handhttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth657.png


Red Tiny Handhttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth656.png


Tiny Hand Cursor With Bow And Heart
Tiny Hand Pink Bow Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth651.png
Tiny Hand Red Bow Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth650.png
Tiny Hand Purple Bow Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth649.png
Tiny Hand Orange Bow Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth648.png
Tiny Hand Teal Bow Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth647.png
Tiny Hand Baby Blue Bow Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth646.png
Tiny Hand Blue Bow Blue Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth645.png
Faded Red Hand Blue Bow Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth644.png
Tiny Hand Blue Bow Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth642.png
Tiny Hand Bow Red Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth641.png
Fuschia Tiny Hand Bow Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth640.png
Tiny Hand Bow Hearthttp://cur.cursors-4u.net/others/images6/oth639.png


semua cursor tu dari sini ;)