Tutorial:Macam Mana Nak Buat Blogskin

Assalamualaikum reader(S)

UPDATE! *cara nak tukar blogskins guna dashboard baru*

mula2,korang pergi template.



2.dah tekan template tu,scroll bawaaaahhhhh sekali dan nampak lah something sebijik macam kat bawah ni


3. Lepastu,korang boleh lah ikut cara yg kat bawah ni bermula dari GAMBAR KETIGA

Hari ni eden nk ajar korang mcm mane nk tkr daripada layout ke blogskin..
firstly,korang pergi sign in dashboard > design > edit HTML
secondly,scroll ke bawah,and die ada tulis "REVERT TO CLASSIC TEMPLATE" 



lepastu klik OK!

thirdly,pergi sini.. pilih mana korang nk,and tekan


  
lepastu die akan keluar macam ni:


bile dh keluar mcm tu,korang klik kanan,cari "SELECT ALL" and tekan(!).. lepastu keluar semua biru  kan?.. korang klik kanan,then "copy"

biru semua :)



copy! :)


lepastu,pergi template,lepastu padam semua kat situ,"paste" yg korang copy tadi..
lastly,korang save template change 
paham? x paham boleh tanye ek? :)

5 comments:

  1. dipah.dashboard tuh ade dekat mane?serious gaye org giler dah ,

    ReplyDelete
  2. @farah sigedikss type blogger.com kat new tab bila dh sign in.Itulah dashboardnya XD

    ReplyDelete
  3. thank youu!! saya dah berjaya buat!! thanks so much!

    ReplyDelete
  4. @Sofia Swiift tak jadi? cuba cek maybe ade something wrong or my tuto y ada salah :)

    ReplyDelete

Tekan "publish" sekali je tau

Terima kasih komen

BUDI BAHASA BUDAYA KITA :)