Tutorial : Disable Right Click Without Alert Message

Assalamualaikum reader(s)
  Kali ni nk buat tuto Disable Right Click Without Alert Message pulak :D..

1. Dashboard > Design > Add Gadget > Pilih Html/JavaScript
2. Copy code di bawah .. and paste dekat ruangan html/javascript tuh :
<script language=JavaScript>
<!--
//Disable right click script III- By Renigade (renigade@mediaone.net)
//For full source code, visit http://www.dauspozi.com
var message="";
///////////////////////////////////
function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}}
function clickNS(e) {if
(document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) {
if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}}
if (document.layers)
{document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;}
else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;}
document.oncontextmenu=new Function("return false")
// -->
</script>
 3. Da siap .SAVE:)

Tutorial:Disable Right Click

Assalamualaikum reader(S)
hadifah nk buat tutorial ni.dudok elok2 dan perhati mata betol2 ek ;)
bagi layout,design,add a gadget,html java script : )
copy code kat bawah ni okey? ;) :

<script language=JavaScript><!--
//edit by unwanted

var message="masukkan mesej power korang kat sini : D";
///////////////////////////////////function clickIE4(){if (event.button==2){alert(message);return false;}}
function clickNS4(e){if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){if (e.which==2||e.which==3){alert(message);return false;}}}
if (document.layers){document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS4;}else if (document.all&&!document.getElementById){document.onmousedown=clickIE4;}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// --></script>
dah siap?.. save lah :DD
bagi template pulak,pergi template copy code ni:


 <script language=JavaScript><!--
//edit by unwanted

var message="masukkan ayat hebat korang :DD here!!";
///////////////////////////////////function clickIE4(){if (event.button==2){alert(message);return false;}}
function clickNS4(e){if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){if (e.which==2||e.which==3){alert(message);return false;}}}
if (document.layers){document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS4;}else if (document.all&&!document.getElementById){document.onmousedown=clickIE4;}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// --></script>
korang save lah mana2 korang suka yek : ) .hadifah bagi cadangan letak kod di  bawah <head>  
siap?? save : D

Tutorial:Ubah Warna highlight bagi blogskin

Assalamualaikum reader(s)
hari ni,hadifah nk buat tuto..iaitu ubah warna highlight ;)
go to da template,cari kod 
blockquote {
dah cari? paste kod yang hadifah akan bagi di "ATAS"  
blockquote {
 ::-moz-selection {background:#FFFFFF;color:#000000;text-shadow: 2px 2px 3px #FB6265;}::selection {background:#FFFFFF;color:#000000;text-shadow: 2px 2px 3px #FB6265;}
yg ada tanda "#" korang boleh tukar warna kat sini :) 
untuk layout pulak?? nantikan ;) *macam lah aku nk buat :P

Tutorial:Disable Highlight

Assalamualikum reader(S)

ini disable highlight for blogskin pulak ;)
dashboard-->template-->
copy code kat bawah ni:

<script type="text/javascript">/************************************************ Disable select-text script- © Dynamic Drive (www.dynamicdrive.com)* This notice MUST stay intact for legal use* Visit http://www.dynamicdrive.com/ for full source code***********************************************///form tags to omit in NS6+:var omitformtags=["input", "textarea", "select"]omitformtags=omitformtags.join("|")function disableselect(e){if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)return false}function reEnable(){return true}if (typeof document.onselectstart!="undefined")document.onselectstart=new Function ("return false")else{document.onmousedown=disableselectdocument.onmouseup=reEnable}</script>



korang paste mana2 korang suka..hadifah bagi cadangan,paste bawah <head>
dah paste, save lah! and korang tengok blog korang..kalau tak buleh highlight,maknanye,menjadi lah. :)

Tutorial:Disable Highlight

Assalamualaikum reader(S)
Hari ni hadifah nk buat one new tutorial :)
mule2 pegi dashboard-->design--> add a gadget-->html javascript
copy code bawah ni:


<script type="text/javascript">
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>

dah paste, save lah! and korang tengok blog korang..kalau tak buleh highlight,maknanye,menjadi lah. :)

Tutorial:Macam Mana Nak Buat Blogskin

Assalamualaikum reader(S)

UPDATE! *cara nak tukar blogskins guna dashboard baru*

mula2,korang pergi template.



2.dah tekan template tu,scroll bawaaaahhhhh sekali dan nampak lah something sebijik macam kat bawah ni


3. Lepastu,korang boleh lah ikut cara yg kat bawah ni bermula dari GAMBAR KETIGA

Hari ni eden nk ajar korang mcm mane nk tkr daripada layout ke blogskin..
firstly,korang pergi sign in dashboard > design > edit HTML
secondly,scroll ke bawah,and die ada tulis "REVERT TO CLASSIC TEMPLATE" 



lepastu klik OK!

thirdly,pergi sini.. pilih mana korang nk,and tekan


  
lepastu die akan keluar macam ni:


bile dh keluar mcm tu,korang klik kanan,cari "SELECT ALL" and tekan(!).. lepastu keluar semua biru  kan?.. korang klik kanan,then "copy"

biru semua :)



copy! :)


lepastu,pergi template,lepastu padam semua kat situ,"paste" yg korang copy tadi..
lastly,korang save template change 
paham? x paham boleh tanye ek? :)

Tutorial:Colourfull Scrollbar

Assalamualikum reader(S)





what are you doing haaa?
hadifah nk buat sikit tutorial hari ni iaitu,"colourful scrollbar" cube try gi blog hadifah,lepastu tgk dkt tepi yg warna "PURPLE" tu..paham dh kan?? jom kite buat ;)

Mule2 pegi kat template,lepastu cari kod  "</style>" 
bile dah jumpe, copy code ni:



::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background:
#FF6699;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color:
 #B2C0C6;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}



paste atas kod  </style>"  tadi.
dah siap bagitau hadifah tau! :)

Warna purple:kalau korang kecikkan saiz,lagi kecik la scrollbar..
warnakuning:background(bukan yg bergerak tuh!)
warna ala-ala pinky:mende yg bergerak tuh boleh tkr warna kat sini